Hvordan 'upcycling' og reparasjon på elektronikk kan spare deg penger og miljø!

Hvordan 'upcycling' og reparasjon på elektronikk kan spare deg penger og miljø!

Hvordan teknisk oppussing og reparasjon kan spare deg penger og vår planet: Å kaste elektroniske enheter så snart de viser tegn til tregere ytelse kan virke fristende, men denne holdningen kan over tid tære betydelig på lommeboken din og utgjøre en enorm trussel mot planeten vår, da elektronisk avfall (e-avfall) er verdens raskest voksende avfallstrøm og forventes å doble seg innen 2050. Derfor bør du heller vurdere å forlenge levetiden til elektronikken din gjennom reparasjon eller oppussing, for å unngå å kaste dem i deponi, noe som sparer deg penger og beskytter vår planet.

Selv om det kan være fristende å kaste elektroniske enheter så snart de begynner å vise tegn til tregere ytelse, fordi det alltid finnes noe nytt og bedre på markedet, ikke sant?
 

Vi er ikke sikre på hva du tenker, men denne kast-og-erstatt mentaliteten kan etter hvert tære betydelig på lommeboken din, i tillegg til å utgjøre en enorm trussel mot planeten vår. Elektronisk avfall, eller e-avfall, er verdens raskest voksende avfallstrøm og forventes å doble seg innen 2050.
 

Så i stedet for å kaste og erstatte elektronikken din med det nyeste, mest glitrende produktet, bør du vurdere å lete etter måter å forlenge levetiden deres, for eksempel reparasjon eller resirkulering, og holde dem unna deponi lengst mulig. Dette sparer deg penger og beskytter planeten vår.

Reparasjon vs. Upcycling vs. Resirkulering.

Mange bruker termer som reparasjon, resirkulering og upcycle synonymt, men det er noen kritiske forskjeller mellom dem. La oss dykke inn.


Elektroniske reparasjoner innebærer å identifisere årsaken til en enhets funksjonsfeil, og deretter fikse den slik at den fungerer slik den opprinnelig var ment.


Elektronisk upcycling innebærer å bruke en gammel enhet for å lage noe nytt, for eksempel smykker, dekorasjoner, møbler osv. Det er forskjellig fra resirkulering fordi resirkulering bryter ned gjenstander for å gjenbruke dem i produksjonsprosessen.

Hvorfor bør du reparere eller oppgradere elektronikken din?


En av de beste fordelene med å reparere og resirkulere elektronikk er at den vil vare lenger, slik at du slipper å bruke dine hardt opptjente penger på en unødvendig oppgradering.

Her er noen andre grunner til å reparere eller oppgradere før du kjøper et nytt produkt:

  • Forhindre akkumulering av elektronisk avfall i deponier (som bidrar til klimagassutslipp og grunnvannsforurensning)
  • Ta vare på naturressurser; mineraler, metaller og olje brukes regelmessig til å produsere nye elektroniske enheter
  • Støtt lokale og små bedriftseiere som spesialiserer seg på elektronikkreparasjon eller upcycling

Reparasjon og upcycling støtter også veksten av en sirkulær økonomi. Dette systemet handler om å lage og kjøpe mindre og i stedet gjenbruke mer av det som allerede er i omløp. Mens det moderne samfunn i stor grad har fulgt en tankesett for ‘take, make, waste’ (kjent som en lineær modell), involverer en sirkulær økonomi eller sirkulært system gjenbruk, reparasjon, oppussing, reproduksjon og resirkulering for å skape et lukket sløyfesystem.

Reparasjons- og upcycling tips for å forlenge levetiden til elektronikken din!


Gode ​​nyheter, du trenger ikke å være et teknisk geni for å reparere eller oppgradere elektronikken din! Her er noen enkle måter du kan forlenge levetiden deres, spare penger og gå videre mot å leve en livsstil uten avfall:


Diagnostiser problemet

Det er lett å anta at når du opplever en feil med en enhet, er den ikke lenger brukbar. Det er imidlertid ikke alltid tilfelle.
 

Mange problemer kan løses (ofte for mye mindre enn det ville koste å erstatte enheten helt) med litt hjelp fra en ekspert.
 

Hvis du ikke er sikker på hva som er galt, prøv å sjekke brukermanualen. Noen ganger er problemet ditt oppført i håndboken med råd om hvordan du skal håndtere det.
 

Gjennomgang av håndboken kan også hjelpe deg med å bli mer kjent med de forskjellige elementene på enheten din. På den måten kan du beskrive problemet tydeligere når du søker hjelp.


Søk etter videoopplæringer

I disse dager er mange enkle elektroniske reparasjonsvideoer tilgjengelige på nettet. Disse videoene tar deg steg for steg gjennom reparasjonsprosessen og hjelper deg med å få enheten i gang igjen.

Hvis du er trygg på din evne til å følge instruksjoner og gjøre ting selv, er dette en rimelig og effektiv måte å feilsøke enheten på.


Støtt lokale reparasjonsbedrifter

Hvis du ikke er sikker på reparasjonsferdighetene dine, eller hvis du bare vil føle deg mer komfortabel med å ha en profesjonell diagnose og løse problemet, søk etter lokale reparasjonsbedrifter først.

Ved å støtte lokale bedrifter kan du gi tilbake til byens eller byens økonomi. Du kan også få enheten tilbake tidligere siden den ikke sendes over hele landet for reparasjoner.

Å jobbe med en lokal fagperson er også bra for miljøet fordi du ikke kjører så langt for å få reparert enheten. Dessuten trenger du ikke å bekymre deg for karbonutslippene fra å sende enheten din til et verksted som er langt fra hjemmet ditt.
 

Doner gamle enheter

Hvis du har hatt en enhet lenge og er klar for noe nytt, bør du vurdere å donere den gamle.

Mange veldedige organisasjoner tar gjerne imot gammel, men brukbar elektronikk. Du kan også donere dem til skoler, hjemløse krisesentre, flyktningorganisasjoner og andre grupper dedikert til å hjelpe de som trenger det.

Før du donerer enheten din, sørg for at du har fjernet all din personlige informasjon fra den. På den måten trenger du ikke å bekymre deg for at sensitive data kommer i feil hender. Ønsker du å donere en mobil, ta kontakt med oss.
 

Videreselg gamle enheter online

Noen mennesker, inkludert upcycling-entusiaster, er villige til å kjøpe gamle elektroniske enheter enten de jobber eller ikke. De vil ta enheten din fra hverandre og bruke brikkene til å lage noe nytt.

Husk at du sannsynligvis ikke vil tjene mye penger på å selge enhetene dine på nettet spesielt hvis de ikke er i god stand. Imidlertid er det fortsatt bedre enn å kaste dem på en søppelfylling.
Har du tatt vare på enhetene dine så kan du i noen tilfelle bruker verdien til å oppgrade elektronikken din. 
 

Reduser elektronisk avfall i dag

Reparasjon og resirkulering av elektroniske enheter er en utmerket måte å minimere karbonavtrykket, redusere e-avfall og unngå å kaste bort penger på nye produkter du ikke trenger.

Hvis du er klar til å slutte å kaste ut gammel elektronikk, bruk tipsene diskutert ovenfor som et startpunkt. Sjekk ut våre andre blogginnlegg eller bli med i fellesskapet vårt for flere forslag.